Vrei sa fii la curent cu noutatile ? Urmareste acest site .

 
 

Inundatii Radauti Prut

Creat 26.05.2009 13:45:24 | Ultima modificare 26.05.2009 19:04:55
În doar câteva ore, duminică noapte, satul Rădăuţi-Prut din judeţul Botoşani a devenit o amintire. Apele Prutului au acoperit aproape în întregime localitatea. 700 de oameni au fost duşi cu bărcile într-o tabără improvizată pe un deal de lângă localitate. Majoritatea oamenilor şi-au petrecut noaptea în tabăra de corturi militare. După ce au aşteptat să se mai liniştească apele, unii dintre localnici s-au întors în sat în speranţa că vor mai recupera ceva din ce aveau prin case.
Pentru 700 de localnici din Rădăuţi-Prut, lumea s-a sfârşit atunci când râul Prut a năvălit peste sat. Oamenii au fugit din calea apelor, lăsând un urmă agoniseala de o viaţă. Mulţi au fost evacuaţi de pompieri, cu bărcile pneumatice.

În doar câteva ore, 80% din sat a fost acoperit de ape. 30 de case s-au prăbuşit şi alte 300 au fost inundate. În unele locuri, apa a ajuns până la patru metri înălţime. Oamenii care au locuinţe în zonele mai înalte au refuzat să plece. Alţii au înfruntat apele şi s-au întors la casele lor, după ce fuseseră evacuaţi.

Sinistraţii au fost duşi într-o tabără improvizată la un kilometru de sat. Au fost instalate corturi militare, au venit trei ambulanţe şi doi medici, iar oamenii au primit alimente şi apă. În această tabără şi-au petrecut şi prima noapte departe de casă. După ce au primit acceptul autorităţilor mai mulţi oameni din Rădăuţi-Prut au plecat în sat în speranţa că vor mai aduna ceva din ce s-au chinuit să strângă o viaţă.

Oamenii sunt speriaţi şi supăraţi. Ei spun că au fost lăsaţi în calea apelor şi că autorităţile nu au luat măsuri ca să prevină dezastrul.

''Autorităţile române nu au avut informaţii de la autorităţile ucrainene şi nici de la cele moldovene vizavi de această viitură'', a precizat David Şalgău, subprefect Botoşani.

Bărcile pompierilor au făcut sute de drumuri în sat, aducând în tabără tot ce nu a fost acoperit de ape.

Luni seară târziu, 15 familii dintr-un sat care aparţine de comuna Coţuşca, din judeţul Botoşani, au fost evacuate din calea apelor.

Vineri noaptea, 112 persoane, dintre care 64 de copii, au fost evacuaţi din localitatea Baranca, judeţul Botoşani. În plus, 150 de gospodarii din comuna Rogojeşti din judeţul Botoşani au fost inundate de ape, iar mai mulţi oameni au rămas izolaţi în zonă.

În Rădăuţi - Prut a ajuns şi ministrul de Interne, Cristian David.

Ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, a ajuns luni în zona inundată.

Luat la întrebări de localnici despre măsurile luate de autorităţi, şeful MIRA a afirmat că "timpul a fost scurt pentru a putea realiza evacuarea în ultima clipă. Cu toate acestea e un lucru clar, nu au fost înregistrate victime, chiar dacă au fost cu întârziere, din păcate, avertizaţi" şi a dat vina pe comunicarea proastă cu partea ucraineană pe problema inundaţiilor. "Comunicarea este în continuare foarte săracă. Nu avem informaţii care ne-ar putea asigura tocmai această prevenire din timp a populaţiei cu privire la eventualele efecte şi consecinţe. Nu avem informaţii suficiente despre ceea ce se întâmplă în partea ucraineană, în aşa fel încât măsurile pe care noi să le dispunem să fie în consecinţă", a spus ministrul.
Se prelungeste Codul rosu la Prut

31 Iulie 2008

Apele care au acoperit localitatile Baranca (comuna Hudesti) si Radauti Prut sînt în continua scadere. Potrivit celor informate de purtatorul de cuvînt al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Nicolae Iorga” Botosani, Dorina Lupu, în localitatea Radauti Prut a început deja evaluarea pierderilor. Un prim bilant indica faptul ca din cele 364 de locuinte inundate, 170 au fost distruse în proportie de 100%. În localitatea Baranca, în urma evaluarii distrugerilor provocate de apa comisia de experti a constatat ca din cele 56 de locuinte inundate 22 nu mai pot fi locuite (14 sînt distruse total, iar 8 se pot prabusi în orice moment). Astfel ca 96 de persoane din cele 212 vor ramîne în continuare cazate fie la rude, fie la dispensarul medical din comuna Hudesti. Pompierii au scos mîlul din case si gospodarii, precum si apa care baltea în curti si gradini. Inspectorii sanitari veterinari au inspectat 84 de gospodarii si au ridicat un numar de 75 de animale moarte.
În localitatea Ripiceni, aflata în amonte de barajul Stînca-Costesti au fost evacuate în cursul zilei de 30 iulie 20 de gospodarii în pericol de a fi inundate. În zece cazuri apa a intrat în locuinte. Cele 58 de persoane evacuate au fost cazate la scoala din comuna fiindu-le asigurata hrana si apa. O parte din persoanele evacuate din localitatile Stefanesti, Santa Mare si Stefanesti, aflate în aval de baraj, s-au întors la casele lor, altele au înnoptat la rude. „Statisticile arata ca în perioada 24 - 28 iulie au fost afectate de inundatii 33 de localitati din judetul Botosani. Prutul si Siretul au inundat 549 de locuinte, 2048 de persoane fiind evacuate din calea apelor”, a declarat Dorina Lupu. Pe lînga locuintele particulare au mai fost afectate de inundatii Cantonul Silvic Baranca, 2 scoli, o gradinita si caminul cultural din comuna Ibanesti, 2 gradinite si o scoala din comuna Frumusica, scoala din comuna Tudora, 2 scoli din Radauti Prut, 1 scoala din localitatea Baranca si 2 scoli din comuna Leorda. Au fost inundate 4.609 hectare de teren arabil si 3.249 hectare de pasuni si fînete si 80 hectare de padure si colmatate 472 de fîntîni. În continuare este blocata circulatie pe DN 24 C sector Miorcani – Radauti Prut, DJ 208 D Bucecea – Suceava spre Hîntesti, DJ 208 T Calinesti – limita cu judetul Suceava, DJ 282 în interiorul localitatii Radauti Prut, DJ 291 F Oroftiana – rîul Prut. Au fost avariate 27 de poduri si 202 podete. Totodata, în timpul evacuarii au fost salvate 3.529 de animale.
Ca urmare a evolutiei situatiei hidrologice din ultimele ore se prelungeste avertizarea hidrologica COD ROSU de inundatii pentru intervalul 31 iulie 2008, ora 12.00 – 01 august 2008, ora 16.00 pe rîul Prut sector Stînca – Ungheni.
 
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one